Romkappløpet 2.0?

Etter år med forsinkelser, papirarbeid og prototyper, sendte Amazon mandag kveld sine første “ekte” satellitter opp i bane.

“If you’re saving, you’re succeeding.” – Steve Burkholder

God morgen👋 På denne dagen i 1952 fikk reklameverdenen sin største “aha!”-opplevelse siden Coca-Cola oppdaget julenissen. Mr. Potato Head ble den første leken noensinne annonsert på TV, og enda viktigere: det var den første reklamen som snakket direkte til barn, ikke foreldrene deres. Resultatet? Salget eksploderte, og en hel generasjon maste seg til plastnese og googly eyes. Det var starten på et nytt kapittel i markedsføring – der målgruppen ikke hadde penger, men visste hvordan de skulle mase seg til det.

BØRSEN

Siste

1 Dag

YTD

OSEBX

1 472.35

0.33%

3.32%

DOW

40 527.62

0.75%

4.74%

S&P 500

5 560.83

0.58%

5.45%

NASDAQ

17 461.32

0.55%

9.58%

BTC

94 987.74

0.06%

1.75%

Markedet: Optimismen boblet på Wall Street tirsdag etter rykter om en "nesten klar" handelsavtale. Dow Jones spratt opp 0,75 % og passerte 40.500 poeng, mens S&P 500 og Nasdaq fulgte pent etter. Tesla, Meta og Microsoft trakk lasset, mens Amazon og Alphabet snublet litt på veien. I bakgrunnen fortsatte oljeprisene å gli nedover, og fryktindeksen VIX tok et dykk – klassiske tegn på at investorene tør å puste ut (i hvert fall litt).

NYHETER

💵 Den gode gamle formueskatten: Finansminister Jens Stoltenberg gjør det nå helt tydelig: Regjeringen har ingen planer om å fjerne formuesskatten. I et brev til Stortinget kaller han skatten avgjørende for rettferdig fordeling, og avviser at den bremser investeringer – i stedet peker han på at faggrunnlaget for kritikken er svakt. Han åpner så vidt for "forbedringer", men bare gjennom et bredt skatteforlik som ingen ser ut til å ville ha. Reaksjonen fra næringslivet? Alt fra «virkelighetsfjernt» til «en vits», med gründere som mener Stoltenberg burde ta seg en tur ut av kontoret og høre hvordan det faktisk står til.

👨‍🍳  Egen kokk på kontoret: Jan Inge Pedersen hoppet av skolen som 17-åring, bygget en app som styrer vareflyt for oljeindustrien, og ble milliardær uten å forlate Stavanger. Selskapet hans, Kabal, tok syv år å få inn hos Equinor – i dag bruker alle de store oljegigantene programvaren hans. Etter salg til private equity sitter Pedersen med en feit bankkonto og en enda feitere plan: å erobre logistikken på land også. Nylig bladde han opp for kanadiske Ironsight, og nå sikter han mot å bygge en «milliardbutikk». Og ja – på kontoret hans? Egen kokk.

💰 Bonusfesten er over: For ikke lenge siden kunne nyutdannede aksjeanalytikere dra inn millionbonuser før de rakk å stave "VLOOKUP". Men etter klondyke-årene i 2020 og 2021, har bonuskranen skrudd seg igjen. Resultatet? 19 analytikere har forlatt meglerhusene siden starten av 2024. “Lønn er uten tvil en grunn,” sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier til FA. Nå hopper de videre til family offices og kapitalforvaltere som tilbyr (litt) lavere lønn, men mindre stress og mer frihet.

FLERE NYHETER

  • Partnerfest: Advokatfirmaet Schjødt hadde et rekordår i 2024 med 1,58 milliarder i overskudd (takket være internasjonal ekspansjon), hvor 1,5 milliarder ble delt på partnerne.

     

  • Mark Zuckerberg «rawdogger» virkeligheten uten kaffe, dop eller annet fjas – han starter heller dagen med to timer MMA-trening fordi DARE-programmet på barneskolen skremte vettet av ham.

     

  • Meta lanserer en stand-alone AI-app for å utfordre ChatGPT – og de spiller sitt beste kort: ingen kjenner deg bedre enn Facebook.

     

  • Et rykte om at Amazon ville synliggjøre Trumps tollkostnader på produktene sine førte til en telefon fra Trump til Jeff Bezos som avkreftet Amazon planene – Trump roste ham for å ha "ordnet opp raskt."

     

  • Jeff Bezos backer Slate Auto – et nytt bilselskap som nettopp lanserte en el-pickup som sier "fuck it" til touchskjermer, luksus og Teslas framtidsfjas: Den er billig, analog, kan bli til en SUV, og starter på under 20 000 dollar.

TECH

Elon Musk vs. Jeff Bezos: Romkappløpet 2.0?

Etter år med forsinkelser, papirarbeid og prototyper, sendte Amazon mandag kveld sine første “ekte” satellitter opp i bane. Per ArsTechnica

Dette er Jeff Bezos 20 milliarder dollars svar på Elon Musks Starlink. Og nå er kampen om rommets internett offisielt i gang.

Hvorfor internett fra verdensrommet?

De fleste av oss har internett via fiber, mobilnett eller kabel. Men det funker dårlig på steder hvor ingen gidder å grave – øde strøk, fjell, ørken, hav og krigsområder.

Løsningen? Send opp tusenvis av små satellitter i lav jordbane, som sirkler rundt jorda og sender bredbåndssignaler ned. Da får du internett overalt, uten å legge en eneste kabel.

Dette kalles en satellittmegakonstellasjon.

Starlink har hatt banen for seg selv

Hvis du ikke har hørt om Starlink ennå, har du antagelig god internettdekning. For det er nettopp folk uten tilgang Musk er ute etter.

Elon Musk startet Starlink i 2019 og har ikke sett seg tilbake:

  • Over 7 000 satellitter i lav jordbane

  • Internett i 70+ land

  • Millioner av kunder (inkludert Ukraina, NATO og norske hytteeiere)

Hva er Project Kuiper?

Amazons versjon. Ledet av Jeff Bezos.

Planen er å sende opp 3 236 satellitter og tilby konkurrerende internett-tjenester. Men de er seks år bak Starlink. Første testskyting kom i 2023. Mandag kom første “ekte” oppskyting – med 27 operative satellitter.

For å beholde lisensene fra myndighetene, må de ha minst 1 618 satellitter i bane innen juli 2026.

Det betyr én oppskyting i uka fra nå – med satellitter som fortsatt er i produksjon, og raketter som knapt har vært i lufta.

Det er… en start. Men langt igjen.

Hva står på spill?

Dette handler ikke bare om bedre WiFi på fjellet. Det handler om:

  • Første som får global dekning får tilgang til nye markeder (milliarder av mennesker uten nett i dag)

  • Internettkontroll blir strategisk makt – viktig for forsvar, energi, helse, utdanning.

  • Milliardinntekter som venter.

Men med klokka som tikker og Musk som allerede er verdensleder i rom-bredbånd, må Bezos levere i ekspressfart.

ETCETERA

📆 På denne dagen: I 1993 lanseres World Wide Web (WWW). Regnes av mange som starten på dagens internett.

🚿 Dusjtanke: Det finnes ingenting i universet som alle er enige om.

🧐 Interessant: Reddit sender juridiske krav til forskere som kjørte et skjult AI-eksperiment på intetanende brukere.

DAGENS HANDEL

United knuste feil gitar — og betalte $180M for det

Dave Carroll hadde én jobb: å komme seg til Nebraska og spille konsert.

United Airlines hadde én jobb: å ikke knuse gitaren hans.

Guess who dropped the ball. Eller rettere sagt, kastet en $3.500 Taylor-gitar som en sekk poteter på rullebanen i Chicago?

United nektet å betale erstatning. Dave Carroll svarte med... en sang.

Og ikke hvilken som helst sang.

“United Breaks Guitars” gikk viralt

Han spilte inn en musikkvideo. Låta var enkel, teksten syrlig, budskapet krystallklart: United ødelegger gitarer — og gir blanke.

Innen fire dager hadde videoen gått viralt. Aviser, radiokanaler, talkshows – alle snakket om den sinte musikeren med gitar og YouTube-konto.

Aksjemarkedet fulgte med.

Ifølge Fast Company falt Uniteds aksjekurs nesten 10 %. Noe som tilsvarte ca $180 millioner i tapt verdi.

Av én sang. På én plattform. Av én fyr.

Harvard tok notater

Historien ble pensum på Harvard Business School. Ikke fordi låta var bra (den er helt OK), men fordi det var et vendepunkt:

For første gang kunne én kunde med internett knuse omdømmet til et Fortune 500-selskap. Og det var ingen vei tilbake.

Hva skjedde videre?

Carroll ble foredragsholder, ga ut bok og skrev to oppfølgere. United strammet inn kundeservicen. Litt sent.

TL;DR

I 2008 lærte United en viktig lekse:

Du kan ignorere en kunde – men ikke en kunde med gitar og Wi-Fi.

MEME