Da Pepsi skapte et jackpot-mareritt

I 1992 hadde Pepsi en idé: Hva om vi gjorde brusen vår litt mer... spennende?

“A man who pays his bills on time is soon forgotten” – Oscar Wilde

God morgen👋 På denne dagen i 1809 fikk Mary Kies som første kvinne i USA tildelt et patent — for en teknikk som vevde halm med silke til hatter. Det høres kanskje beskjedent ut, men på en tid da kvinner verken kunne stemme eller eie eiendom, var det en historisk milepæl. Oppfinnelsen hennes styrket amerikansk industri under handelsembargoen mot Europa og bidro til å løfte økonomien i New England — én søm av gangen.

BØRSEN

Siste

1 Dag

YTD

OSEBX

1 510.15

1.55%

5.97%

DOW

41 317.43

1.39%

2.88%

S&P 500

5 686.67

1.47%

3.31%

NASDAQ

17 977.73

1.51%

6.90%

BTC

95 323.61

0.56%

2.11%

Markedet: Trump freser om nye toller, Fed gjør seg klar til rentemøte, og børsene surfer fortsatt på en solid jobbrapport fra april. Med Disney, Ford og Palantir som slipper tall denne uka, blir det en real stresstest for markedet. Game on.

NYHETER

🪨 Norsk 28-åring suger CO₂ ut av lufta: Midt i ingenmannsland i Oklahoma står en norsk 28-åring og bygger noe som kan redde planeten. Marcus Lima og selskapet Heimdal har funnet en billig, genial måte å suge CO₂ rett ut av lufta med små kalksteinskuler, og hele opplegget er så enkelt at det nesten høres dumt ut: knus stein, varm den opp, form kuler, spre dem utover – og vips, karbonfangst. Løsningen er billigere enn konkurrentene, subsidieres tungt av Bidens klimalov, og brukes i dag til å pumpe opp mer olje (controversial, we know). Men neste steg? Lagre CO₂-en for godt – og skalere opp til én million tonn innen 2030.

🏚️ Arven etter Gottschalk: Da eiendomsinvestor Morten Gottschalk døde, eksploderte dødsboet i et fullverdig økonomisk sirkus: luksusboliger, klokker, kunst – og en parade av kjente kriminelle som hevder de har titalls millioner til gode. Midt i kaoset står hans fraseparerte kone, Mette Borge, som plutselig eier alt av verdi, og advokat Joar Heide, som byttet side. Kreditorene skriker skjult formue og politianmelder, mens retten forsøker å navigere i et virvar av proforma-overføringer, ektepakter og gamle fiender som møtes på nytt – denne gangen i Oslo tingrett.

🌊 Stavanger-selskap kobler verden sammen: Fra et lite kontor i Stavanger styrer Tampnet et digitalt imperium – på havbunnen. De har bygget verdens største offshore fibernettverk, koblet oljeplattformer, børser og nødnett sammen, og sikrer alt fra robotrading i London til USAs kystvakt i Mexicogolfen. De samarbeider med Elon Musks Starlink, bærer 30 % av Norges internett ut av landet, og holder Oljefondet online med seks millisekunders fart. Hva startet det hele? Et Statoil-sideprosjekt med fem ansatte. Nå verdt over fem milliarder – og de har bare så vidt skrudd på modemet.

FLERE NYHETER

  • Oslo kalte dem «utslippsfrie» hurtigbåter, men i praksis kjører de fortsatt på diesel – og ingen vet hvor mye.

     

  • DOJ vil tvinge Google til å selge deler av annonseimperiet sitt – og går nå rett i strupen på selskapets mest lønnsomme maskin.

     

  • Duolingo har begynt å erstatte skribenter og oversettere med AI – for mange er det det første klare tegnet på at AI-jobbkrisen banker på døra .

     

  • MDG i Oslo åpner for mer vindkraft – og sier de gjerne tar vindmøller i Holmenkollen hvis det trengs.

     

  • Spotify kastet seg over sjansen så fort Apple fikk smekk av retten – og rullet ut en ny app med priser, kampanjer og lenker som lar brukerne betale uten å gi Apple en krone.

FINANS

Warren Buffett gir seg – etter 60 år på toppen

Warren Buffett, mannen som gjorde gamle tekstilfabrikker til et finansimperium, gjorde et ekte “legacy move” i helgen: Han går av som CEO i Berkshire Hathaway ved utgangen av året. Per AP

Kollektiv gisp fra 40.000 aksjonærer i Omaha.

Han sa det nærmest i forbifarten, på tampen av det årlige aksjonærmøtet, etter fem timer med Q&A. Ingen visste noe. Ikke pressen. Ikke styret. Ikke engang Greg Abel – mannen som nå skal ta over.

Vent, hvem er Greg Abel?

Kanadier. Tidligere energisjef. Har i årevis hatt ansvaret for alt i Berkshire bortsett fra forsikring og investeringer. Nå får han hele maskinen.

Og Buffett selv?

Han beholder alle aksjene. Han sa det rett ut:

“Jeg har null intensjon om å selge én eneste aksje. Jeg tror Berkshire er bedre under Greg enn under meg.”

Legend.

Hvorfor er det big deal?

Dette er et av de største lederskiftene i moderne amerikansk næringsliv. I 60 år har Buffett vært finansverdenens nordstjerne. Nå skal vi finne ut om Berkshire kan skinne uten orakelet fra Omaha ved roret.

ETCETERA

📆 På denne dagen: I 1909 blir Norges første ubåt, Kobben, sjøsatt i Kiel i Tyskland.

🚿 Dusjtanke: Du vet at du har lykkes når sofaene dine ikke står inntil en vegg.

🧐 Interessant: Marc Andreessen sier at én jobb stort sett er trygg fra AI.

DAGENS HANDEL

Da Pepsi skapte et jackpot-mareritt

I 1992 hadde Pepsi en idé: Hva om vi gjorde brusen vår litt mer... spennende?

Så de lanserte “Number Fever” på Filippinene – en kampanje som var like enkel som den var farlig. Under hver kork gjemte det seg et tall. Fikk du riktig tall? Gratulerer, du vant én million filippinske pesos.

Men så kom 349.

Den 25. mai 1992 trakk Pepsi vinnernummeret: 349.

Problemet? Det nummeret hadde allerede blitt trykket under 600 000 korker – ved en tabbe i produksjonen. Med andre ord: Hundretusener trodde de hadde vunnet.

Og Pepsi? De nektet å betale.

I stedet sa selskapet at bare to flasker med korrekt sikkerhetskode var gyldige. Resten? Uheldige vinnere.

Folk ble rasende. Det startet med protester. Så rettssaker. Så brant folk ned Pepsi-lastebiler. Én hjemmelaget bombe traff et distribusjonssenter. Minst fem personer døde i etterdønningene.

Krisen fikk et eget navn: 349 Riots.

Hvordan skjedde dette?

Markedsføringsfeil skjer. Men dette var ikke bare en glipp – det var en PR-apokalypse. Pepsi tilbød etter hvert en slags plaster-på-såret-erstatning til de “falske” vinnerne (500 pesos hver). Det hjalp lite.

Kampanjen ble etter hvert analysert på business-skoler som en lærepenge i:

  • Dårlig risikovurdering

  • Manglende krisehåndtering

  • Og hvor raskt lojalitet kan bli til hat

Moralen?

Hvis du lover én vinner – sørg for at det bare finnes én vinner.
Ellers kan en enkel kork koste deg millioner, omdømmet ditt, og liv.

MEME